Categorieën
Onderwijs Politiek

Solidariteit met DOXA

Oorspronkelijke tekst (Engels): DOXA Solidarity Statement

fotografie: Associated Press

In de vroege ochtend van 14 april 2021 werden de vier redacteuren van het tijdschrift DOXA door de Russische autoriteiten gearresteerd. Armen Aramyan, Natasha Tyshkevich, Volodya Metelkin en Alla Gutnikova moesten later die dag in de rechtbank verschijnen. Het doel van de aanklacht – critici het zwijgen opleggen – werd duidelijk gemaakt door de rechter, die de redacteuren huisarrest oplegde en hen verbood gebruik te maken van iedere vorm van elektronische communicatie.

DOXA is een populair Russisch studententijdschrift dat kritiek levert op de moderne universiteit. Het dient als doorgeefluik voor de verspreiding van radicale filosofie, met name van feministische, marxistische en anarchistische stemmen. Het blad bevat ook opiniestukken over het wijdvertakte Russische universitaire systeem, brengt studentenprotesten onder de aandacht en organiseert solidariteit voor studenten die onder druk worden gezet omdat ze hun mening hebben gegeven.

De aanklacht tegen de redacteuren is absurd. DOXA had een tamelijk onschuldige video online geplaatst, waarin anderen werden opgeroepen om zonder angst te gaan protesteren en waarin werd gesteld dat het onwettig was studenten om politieke redenen van school te sturen. In reactie daarop eiste de Russische communicatie-autoriteit Roskomnadzor dat de video verwijderd zou worden. DOXA gaf hieraan gehoor en deed wat gevraagd werd. Toch werden de redacteuren aangeklaagd op grond van artikel 151.2 van de Russische wet (ʻhet betrekken van jongeren bij activiteiten die schadelijk voor hen kunnen zijnʼ).

Zou er enige eer in schuilen om te worden aangeklaagd voor dezelfde misdaad als waar Socrates zich aan schuldig zou hebben gemaakt? Toch is het opmerkelijk om te suggereren dat universiteitsstudenten beschermd moeten worden tegen DOXA. Alleen degene die onderwijs gebruikt om gehoorzaamheid af te dwingen verbiedt kritisch denken omdat het een vorm van zelfbeschadiging zou zijn. En het is geen toeval dat wetten als deze ook worden gebruikt tegen maatschappijcritici, homoʼs en migranten.

Chronologie van de gebeurtenissen

22 januari. Publicatie van de video ʻThey can’t beat youthʼ

https://t.me/doxajournal/5556

26 januari. De RCN heeft de video verboden op verzoek van Rosmolodezh

Roskomnadzor eist de verwijdering van de video van de redactionele webpaginaʼs van het tijdschrift DOXA. De video is een oproep om niet bang te zijn voor de dreiging van verwijdering van de universiteit wegens deelname aan een manifestatie. In het document dat wij van Roskomnadzor ontvingen, staat dat de video ʻminderjarigen aanspoort tot het plegen van illegale handelingen die een bedreiging vormen voor hun leven en gezondheid.ʼ

https://news.doxajournal.ru/novosti/roskomnadzor-trebuet-udalit-video-doxa-s-prizyvom-k-studentam-i-shkolnikam-ne-boyatsya-ugroz-administracii/

Op 26 januari ontving DOXA een kennisgeving van Roskomnadzor. Daarin stond dat Rosmolodezh een klacht over de video had ingediend bij de redactie, omdat de video in strijd zou zijn met artikel 20, lid 2, van de wet op het openbaar bestuur vanwege ʻoproepen tot deelname aan ongeoorloofde publieke evenementen.ʼ

https://news.doxajournal.ru/novosti/doxa-podala-v-sud-na-roskomnadzor-iz-za-trebovaniya-udalit-video/

26 januari. Er wordt een vervangende video geupload

https://t.me/doxajournal/5686

1 maart. Doxa klaagt de RCN aan

https://news.doxajournal.ru/novosti/doxa-podala-v-sud-na-roskomnadzor-iz-za-trebovaniya-udalit-video/

14 april

06:30. Huiszoekingen bij Aramyan, Gutnikova, Tyszkiewicz en Metelkin

09:13. Huiszoekingen op de redactie (+ zie 16:35)

9:16. Volgens de veiligheidsdiensten wordt Natasha Tyshkevich aangeklaagd op grond van artikel 151, lid 2, van het wetboek van Strafrecht van de Russische Federatie (ʻhet betrekken van jongeren bij activiteiten die schadelijk voor hen kunnen zijnʼ).

10:28. De telefoons van Armens familie zijn meegenomen, en de laptop van zijn jongere zus is meegenomen (+ zie 15:56).

11:07. Twee telefoons en een laptop zijn in beslag genomen bij Alla Gutnikova.

11:49. Alle aangehouden redacteuren zullen worden aangeklaagd op grond van artikel 151.2 van het wetboek van Strafrecht.

12: 33. Natasha Tyshkevich, Vladimir Metelkin en Armen Aramyan wordt ook gevraagd een verbod uit te spreken over bepaalde acties. De informatie is gepubliceerd op de website van de rechtbank.

https://news.doxajournal.ru/novosti/u-redaktorov-doxa-prohodyat-obyski/

De strafzaak tegen de redactie van DOXA is dezelfde als die tegen Leonid Volkov (een medewerker van oppositieleider Alexey Navalny).

16: 04. MBH-media schrijft dat ongeveer tweehonderd mensen zich hebben verzameld bij het Basmanny-gerechtsgebouw.

16:35. DOXA-redactrice Tanya Kolobakina werd vanochtend bedreigd met artikel 139 van het wetboek van Strafrecht van de Russische Federatie (ʻSchending van de onschendbaarheid van de woningʼ) toen zij de inspecteur vroeg of het mogelijk was om naar kantoor te gaan.

16: 58. De redactie van DOXA weigert zich uit te spreken, op grond van artikel 51 van de grondwet; het verhoor zal morgen om 9 uur plaatsvinden.

17:04. Tot het materiaal in de zaak tegen de redacteuren van DOXA behoren getuigenissen van tieners, maar geen van hen heeft de door Roskomnazor verboden video bekeken, zo haalt Novaya Gazeta de woorden van advocaat Dmitry Zapravatov aan.

17:53. De perschef van de Hogere Economische School, Andrej Lavrov, reageerde op de detentie van DOXA-redacteuren door te zeggen: ʻWat hebben wij ermee te maken? We vragen heel erg om uw medewerking.ʼ Alla Gutnikova is student aan de Hogere Economische School, en Natasha Tyshkevich en Armen Aramyan zijn er afgestudeerd. Tot december 2019 was DOXA een studentenorganisatie van de Hogere Economische School.

17: 57. DOXA-redacteuren Armen Aramyan en Vladimir Metelkin worden het gerechtsgebouw binnengeleid met de handen achter de rug geklemd en het hoofd naar het asfalt gebogen (om 14:40 ongeveer)

18:49. Studenten en activisten vormden een solidariteitsketting langs het gebouw van de Basmanny-districtsrechtbank.

19: 30. Verbod op bepaalde handelingen voor Metelkin tot 14 juni. Het verzoek van de inspecteur werd ingewilligd: het verbod om het huis te verlaten tussen middernacht en 23.59 uur, om zonder schriftelijke toestemming van de inspecteur te communiceren met andere personen dan een advocaat, alsmede om gebruik te maken van welk communicatiemiddel ook, met inbegrip van het internet.

https://news.doxajournal.ru/novosti/sud-nad-redaktorom-doxa-vladimirom-metelkinym-14-aprelya-onlajn/

19:31. In Sint-Petersburg zijn eenmalige demonstraties begonnen ter ondersteuning van DOXA.

20:03. In Sint-Petersburg is een meisje aangehouden dat in een politie-uniform meeliep in een demo ter ondersteuning van DOXA.

20: 30. Alla Gutnikova kreeg tot 14 juni een verbod op bepaalde handelingen opgelegd. Zij mag het huis niet verlaten tussen middernacht en 23.59 uur, en geen gebruik maken van het internet.

https://news.doxajournal.ru/novosti/sud-nad-redaktorkoj-doxa-alloj-gutnikovoj-14-aprelya-onlajn/

21: 01. ʻDe universiteit zal al het nodige doen om ervoor te zorgen dat de studente Alla Gutnikova, rekening houdend met de voor haar gekozen preventieve maatregel, de mogelijkheid heeft haar studies in het vierde jaar van de bacheloropleiding af te ronden. Wij gaan uit van het vermoeden van onschuld en wachten de beslissing van de rechtbank af,ʼ aldus de HES naar aanleiding van de uitspraak van de rechtbank van vandaag.

https://news.doxajournal.ru/novosti/sud-nad-redaktorkoj-doxa-alloj-gutnikovoj-14-aprelya-onlajn/

21:30. Armen Aramyan heeft een verbod gekregen op bepaalde handelingen. Hij mag het huis niet verlaten tussen middernacht en 23.59 uur, en geen gebruik maken van het internet.

https://news.doxajournal.ru/novosti/sud-nad-redaktorom-doxa-armenom-aramyanom-14-aprelya-onlajn/

21:46. Morgen, 15 april, om 12:00, zal Natasha Tyszkiewicz worden ondervraagd.

https://news.doxajournal.ru/novosti/sud-nad-redaktorkoj-doxa-natashej-tyshkevich-14-aprelya-onlajn/

22:00. Natasha Tyszkiewicz heeft een verbod gekregen voor bepaalde handelingen. Ze mag het huis niet verlaten tussen middernacht en 23.59 uur, en geen gebruik maken van het internet.

https://news.doxajournal.ru/novosti/sud-nad-redaktorkoj-doxa-natashej-tyshkevich-14-aprelya-onlajn/

Russisch tijdschrift binnengevallen, journalisten aangeklaagd door de autoriteiten (bron: CNN)

Het kantoor van een Russisch tijdschrift voor studenten is binnengevallen en verschillende redacteuren zijn woensdagochtend tijdelijk aangehouden door de autoriteiten, nadat het blad zijn steun had betuigd aan de gevangengenomen Kremlincriticus Alexey Navalny, aldus het tijdschrift DOXA.

De huizen van vier redacteuren en enkele van hun familieleden werden doorzocht, aldus DOXA in een officiële verklaring die op hun website is gepubliceerd.

Volgens DOXA werden bij de huiszoekingen telefoons en laptops in beslag genomen en werden de journalisten Armen Aramyan, Alla Gutnikova, Vladimir Metelkin en Natalia Tyshkevich door het Russische onderzoekscomité meegenomen voor verhoor. Alle vier de journalisten zijn nu aangeklaagd wegens het aanzetten van minderjarigen tot protest, aldus DOXA, dat de beschuldiging van de hand wees.

ʻEr waren geen oproepen tot illegale acties in onze video – we zeiden alleen dat jongeren niet bang moeten zijn om hun mening te uiten,ʼ luidde de verklaring van DOXA.

De vier journalisten zullen tot 14 juni onder strikte communicatiebeperkingen vallen, volgens een verklaring van de Basmanny-rechtbank in Moskou. Volgens DOXA omvatten de beperkingen een verbod om tussen middernacht en 23.59 uur het huis te verlaten, gebruik te maken van internet en te communiceren met iemand anders dan advocaten en naaste familieleden.

Het tijdschrift DOXA is begonnen als een kleine online-publicatie, die voornamelijk werd gerund door studenten aan de Hogere Economische School in Moskou. Het is sindsdien gegroeid en onafhankelijk geworden.

Volgens het tijdschrift hielden de invallen verband met een video die eerder dit jaar was opgenomen en waarin de redactie van het tijdschrift aan studenten uitlegde dat het illegaal was als zij van de universiteit werden gestuurd omdat zij hadden deelgenomen aan protestacties ter ondersteuning van Alexey Navalny.

De video werd eind januari verwijderd van het YouTube-kanaal van DOXA, na een verzoek van de Russische mediatoezichthouder Roskomnadzor, slechts een paar dagen nadat hij daar was geplaatst. De waakhond voerde aan dat de video aanzette tot deelname aan ongeoorloofde protesten – een bewering die DOXA betwist.

ʻDe druk waarmee de journalistieke gemeenschap de laatste tijd wordt geconfronteerd is ongekend, maar we zullen onze activiteiten niet stopzetten. We zullen blijven benadrukken wat belangrijk is voor jongeren en blijven opkomen voor hun rechten,ʼ aldus DOXA in de verklaring.

Amnesty International heeft de razziaʼs ʻeen nieuw dieptepuntʼ voor de persvrijheid in Rusland genoemd.

De Russische autoriteiten zijn hard opgetreden tegen betogers die hun steun betuigden aan Navalny, en honderden mensen zijn de afgelopen maanden tijdens protesten opgepakt.

Rusland heeft ook gezworen op te treden tegen sociale-mediaplatforms die posts niet verwijderen die het Kremlin als illegaal beschouwt of die mensen aanzetten tot deelname aan ʻongeoorloofde protesten.ʼ

Vertaling: Menno Grootveld

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.